YATUSANTI

LUISTER NAAR JE LICHAAM! (deel 2)

  • (0) comments
  • 21/02/2018

Laten we eerst beginnen met het idee dat het lichaam holistisch is. Ik zeg voorzichtig 'idee', omdat we eerst conceptueel of intellectueel zullen moeten onderzoeken wat hiermee bedoeld wordt. Beeldvorming dus. Het lichaam ervaren als holistisch is uiteraard waar het uiteindelijk om gaat. Maar laten we eerst vanuit een intellectueel perpectief hiernaar kijken.
 
Holistisch wil zeggen 'geheel'. 'Whole' in het Engels. Een samenhang van meerdere 'lichamen' als ware. We kunnen ook spreken over meerdere lagen. Vaak zeggen we 'dat iets dieper zit' en doelen we (vaak onbewust) op de diepere lagen of andere 'lichamen' van het lichaam. De andere lichamen kunnen gerelateerd worden aan de vier functies van het lichaam. Met deze functies bedoel ik niet de spijsvertering of iets dergelijks, want dat valt onder één van de lichamen. Namelijk het fysiologische of fysieke lichaam. 
 
Deze vier functies zijn: waarnemen, handelen, denken en voelen. Deze vier functies worden ook wel bewustzijn-functies genoemd, omdat dit de functies zijn waar wij mensen bewust van zijn of kunnen zijn. Als we tenminste scherp zijn. Met waarnemen bedoel ik de waarneming door middel van de vijf zintuigen. Via deze zintuigen neemt men de materiële wereld waar. Het 'eerste' lichaam dat dit doet wordt het 'fysieke of fysiologische' lichaam genoemd. Het tweede lichaam wordt het 'vitale' of 'energetische' lichaam genoemd. Maar men kan het ook het 'chi' of 'prana' lichaam noemen. Dit is het lichaam dat in contact staat met de 'levensenergie' en genereert 'de actie'. Voor de 'fysiologen' onder ons: dit is de energie die de ATP splitst in ADP en P. De veroorzaker van de fysiologische kettingreactie die de actie of beweging op gang brengt. Het derde lichaam is het 'mentale' lichaam. Met dit lichaam kan het denken worden ervaren in de vormen van geheugen en visualisatie. Het vierde lichaam is het 'gevoel' lichaam. Hiermee kan het voelen worden ervaren in vormen van emotie, stemming, gemoed, etc. Dit wordt ook wel het 'astrale' lichaam genoemd.
 
In de oude tijden werd het lichaam als vanzelfsprekend op deze wijze gezien. Voor deze vier lichamen had men maar één naam. Het lichaam. Door de tijden heen hebben we het holistische lichaam 'uit elkaar gehaald'. Wat theoretisch kan, maar in de praktijk natuurlijk nooit. Gezien de moderne tijd in theorie alles in aparte losstaande hokjes heeft ingedeeld, zullen we vanuit deze gefragmenteerde zienswijze moeite moeten doen om het lichaam (en leven) weer als geheel te zien. Zoals ik al zei begint dit proces conceptueel en zal het vervolgens moeten gaan ontwikkelen naar ervaren. Met andere woorden, er zal gepraktiseerd moeten worden. Oefenen. Trainen. Vanuit deze wetenschap. Onder begeleiding van ervaren trainers en coaches die uit ervaring weten dat 'knowing not enough' is en dat het uiteindelijk om het toepassen gaat. Anders blijven we hangen als een slechte langspeelplaat. Een metafoor voor de samenleving anno nu..

De toegevoegde afbeelding is gemaakt door Dr. Johan Oldenkamp. Johan noemt zichzelf een 'allround wetenschapper' en heeft een universitaire achtergrond in de psychologie. Hij is oprichter van de 'Wholly Science Academy' en een absolute geestverwant van Allskool Feelosophy. Voor meer informatie zie de link bovenaan.