MEDIA

Een medium (Latijn: het midden), is een drager of overdrager van iets anders. Dit 'iets anders' kan zowel stoffelijk als onstoffelijk zijn. Meervoud: media. Wikipedia.

Eind jaren tachtig/begin negentig was er de hiphop formatie ‘Public Enemy’. Één van hun bekendste liederen heet ‘don’t believe the hype!’ Dit was een lied wat riep tot meer ‘awareness’. Meer ‘oplettendheid’ om niet zomaar informatie aan te nemen wat in de media verschijnt (false media). Als Afro-Americans hebben zij natuurlijk al vanaf de begintijden van de slavernij hiermee te maken gehad en is het te verklaren dat zij veel frustratie uiten in hun muziek. Ikzelf herkende die frustratie omdat het wat mij betreft niet over de onderdrukking gaat van Afro-Americans, maar over de onderdrukking van Natural Law. En dat is niet gebonden aan ‘een mensras’.

Media heeft een ontzettend belangrijke rol in de wereld (Remind: zonder media zouden we als mens onmogelijk tegen Natural Law in kunnen gedragen. Met andere woorden, don’t underestimate the power of media). Media is een fenomeen waar we niet omheen kunnen en ook niet zouden moeten willen wat mij betreft. Allskool is een omgeving waarin er onderzocht wordt middels kennis en zelfonderzoek, wat media daadwerkelijk is en hoe je leert om te gaan met dit krachtige fenomeen.

 

'The map is not the terrain’. In deze zin is de landkaart het medium. De kaart is een overdrager van het terrein. Het representeert het. Met andere woorden, media is een indirecte ervaring van iets anders. Doordat er zoveel ‘media’ om ons heen is wordt het heel lastig gemaakt om directe ervaringen te kunnen onderscheiden van indirecte ervaringen. Uiteraard is de ervaring van het medium zelf een directe ervaring. Echter hier zit het probleem. Door de overweldiging van de hoeveelheid media kan de moderne mens veelal het onderscheid niet meer maken tussen direct en indirect. Of tussen virtueel en realiteit bijvoorbeeld. 

We hebben nu eenmaal te maken met deze realiteit. Technologie is er. We zullen ermee om moeten gaan. Een manier is om jezelf te trainen om alert en mindful te blijven van dit. Anders leren kijken. Want media is media en bestaat al zo lang de mens bestaat. Leren kijken vanuit dit inzicht. Alert blijven en jezelf leren ‘betrappen’ wanneer je bijvoorbeeld weer eens vergeten bent dat alles wat je op je beeldscherm ziet een beperkte representatie van ‘iets anders’ en geen ‘echte’ werkelijkheid is. Dit is niet zo’n eenvoudig oefening. En daarom juist een hele goede. Leren kijken met de juiste oplettendheid!